- کمال طلب (1)
- امداد رسان و مهر طلب (2)
- بازیگر و ریاست طلب (3)
- محزون و هنر طلب (4)
- مشاهدهگر و دانش طلب (5)
- حامی مظلوم و عدالت طلب (6)
- خوشگذران و تنوع طلب (7)
- رئیس و قدرت طلب (8)
- میانجی و صلح طلب (9)
- درباره انیاگرام
-
تیپ 1
معتقد به اصول، منظم، کمالگرا (مقید به انجام بی عیب و ایراد کارهایی که بر عهده میگیرد
نقاط قوت: آرمانگرا ، عادل، مسئول و جدی، قابل اعتماد، مبادی اخلاق، صادق، پایدار و قوی، وقت شناس و منضبط
نقاط ضعف: قضاوت گر، منتقد و عیب جو، موشکاف و ریز بین، عصبانی، متوقع و زورگو، نصیحت گر، زیاد از حد جدی
نحوه برخورد: در هنگام صحبت با این افراد احترام زیادی بگذارید، هیچگاه از آنها انتقاد و سرزنششان نکنید. با بیان نقاط قوت خود سعی کنید اطمینان آنها را جلب کنید. از نظم و دقتشان تمجید کنید. در ارتباط با این افراد هیچگاه بد قولی نکنید .
افراد تیپ یک افراد کمال طلب و ایده آلیست هستند و از کودکی سعی کرده اند بچه های نمونه باشند. در جوانی می خواهند مودب بوده و درست رفتار کنند و بچگی نکنند، به دنبال معیارهایی هستند که بتوانند داوری کنند که چه چیز درست است و چه چیز غلط.
دائما از خود سوال می کنند که:'آیا به اندازه کافی خوب هستند؟' آنها در جستجوی دائمی کمال هستند. این تیپ ها همیشه سرخورده و ناراحتند زیرا از نظر آنها، زندگی و انسانها آنطور نیستند که باید باشند (کامل نیستند). آنها قبل از هر چیز، از ناکامل بودن خود سرخورده اند. آنها از آنچه تا به حال انجام داده اند راضی نیستند و مدام میزان پیشرفت خود را ارزیابی می کنند.
همواره این افراد با اشتباهات خود درگیری فکری دارند، خودشان را تنبیه و تکذیب می کنند و نیازها و احساسات خود را سرکوب کرده یا کاملا از بین می برند.
گرفتن تصمیمهای مهم برای افراد این تیپ بسیار سخت است، چون ممکن است اشتباه کنند و همیشه در پی آن هستند که تصمیمات درست بگیرند. این افراد همواره از تمام آنچه در دنیاست انتقاد می کنند و همیشه با انگشت اشاره و ایستاده صحبت می کنند.
افراد تیپ یک، کنترل زیادی روی خود دارند و برتری اخلاقی جایگزین لذت های سبک دیگر می شود و از لذات صرفنظر می کنند.
-
تیپ 2
مهربان، سخاوتمند ، هدایت دیگران به سمت خواسته های خود
نقاط قوت: مهربان و دلسوز، پشتیبان، حساس، سازگار، سخاوتمند، پذیرا، فداکار و با گذشت، دگر اندیش
نقاط ضعف: نیازمند، محتاج، احساس گناه دادن به دیگری، مداخله گر، حسود و کوته فکر، متوقع، فضول، سرپوش گذاشتن
نحوه برخورد: میبایست به این افراد توجه زیادی بکنید، صحبتهای خود را با چاشنی احساسات همراه کنید و از موضع کمکخواهی صحبت کنید. مهربان باشید و از نکات مثبتشان تعریف کنید. مواظب باشید در دام توقعاتشان نیفتید و همواره نکات قوت خود را به ایشان یادآوری کنید
این گروه افراد، توانایی های خود را برای دیگران صرف می کنند و برای آسایش و سلامتی دیگران تلاش می کنند. و اینگونه سعی دارند این فکر را در دیگران ایجاد کنند که آنها با ارزش هستند. در واقع دیگران را بد عادت می کنند، زیرا تلاش و رسیدگی بیش از حد در مورد دیگران می کنند بدون اینکه از آنها درخواستی شده باشد. مدام در حال کمک به دیگرانند و افرادی نیکوکار هستند واین بزرگترین توانایی آنهاست.اما کمک کنندگانی بی کمک هستند، آنها برای دیگران مسکن و برای خود سر درد هستند، دوست دارند همه افراد،حرفهایشان را به آنها بزنند اما خودشان خجالت می کشند تا حرف خود را به دیگران بزنند و معتقدند که مرا هر کسی تحمل نمی کند. آنها زیرکانه به دور آدم حلقه می زنند و می گویند به من نیاز داشته باش، آنها همیشه می خواهند برای انسانها مفید باشند، آنها اطرافیان را کنترل میکنند ولی نه با فشار بلکه با کمک های خود.
این افراد می توانند در مردم احساس خوبی ایجاد کنند، می توانند از طریق شوخی و سرگرمی، تغییرات مشکل را ساده نمایند. در نقش حمایت کننده شادترین فرد هستند و حامیان خوبی برای دوستان می باشند. زمانی را برای بهم رساندن افراد صرف می کنند.نیکو کار و کمک رسانده هستند اگر در بین انسانها افرادی با این تیپ نبودند شبکه اجتماعی روابط انسانها اط هم گسسته می شد.
افرادی که در این گروه به رشد شخصیت رسیده باشند در ازای چیزی که به دیگران میدهند انتطار بازگشت ندارند
-
تیپ 3
سازگار با محیط، بلندپرواز، نگران محبوبیت خود
نقاط قوت: هدف گرا، فعال، پر انرژی، مطلع، قاطع، پر شور و شوق، مدیر و بازاریاب، ابداع کننده، موثر و موفق
نقاط ضعف: خود بزرگ بین، بی احساس و بی عاطفه، بیش از حد پر کار، با سیاست و حسابگر، متظاهر و بازیگر
نحوه برخورد: از موفقیتها و کارهایشان و موقعیتشان تعریف کنید. در برخوردهایتان انرژی و شور داشته باشید. سعی کنید در صحبتتان از مسائل روز و پیشرفت های صورت گرفته استفاده کنید. به مدیریت کارها و صحبتهایتان اهمیت بیشتری دهید. توجه داشته باشید برای این دسته باید کارهای جانبی بیشتری انجام دهید
افراد این تیپ خودشان را با اجتماع یا سازمانی که با آن کار می کنند، شناسایی می کنند و می توانند زیر هر نقابی بروند و آن را بطور کامل نمایش دهند. یک فرد تیپ 3 اگر وارد جمع تازه ای شود، می تواند ظرف چند دقیقه حدس بزند که در این جمع چه چیزی ارزش محسوب میشود و سریعا همانند آنها عمل کند و به محض خروج از آن جمع و وارد شدن به جمعی دیگر، دوباره طبق سلیقه های جمع جدید رفتار کند. آنها قادرند ارزش های گروهی که در آن قرار گرفته اند را به خوبی ایفا کنند. غالبا افرادی خوش بین، جوان نما، باهوش، فعال و ثمربخش هستند.معمولا در ظاهر موفق، خوش استیل، خوش رفتار، خونسرد و خوش تیپ هستند.
افراد این تیپ اگر با زندگی خانوادگی شناخته شده باشند، زمان و انرژی خود را صرف خانواده می کنند، اگر با ایده صمیمت شناخته شده باشند سخت تلاش می کنند تا یک شریک صمیمی باشند، اگر با کار شناخته شده باشند. وقت زیادی برای خانواده و یا عشق ندارند. این افراد اهل عمل بوده و مستقیما از فکر به عمل می پردازند و مدام در حال سنجش این موضوع هستند که 'آیا من موفق هستم یا خیر؟ آیا پیشرفت کرده ام یا خیر؟' مدام به دنبال ترقی و جویای نام و مقام هستند.
این افراد نیر همانند تیپ 2، احتیاج به تشویق و تعریف دارند، اگر چه از ظاهرشان این را نمی توان فهمید. این افراد به دنبال آن هستند که در چشم دیگران، بزرگترین تلاش این افراد، قابل، یا با کفایت بودن است، هیچ چیز غمگینامه تر از یک تیپ 3 ناموفق نیست.
-
تیپ 4
فردگرا، افسرده روان
نقاط قوت: خلاق و آراسته، مبادی آداب ، میهن پرست، کنجکاو، اصیل ، پر بار و با محتوا، نوع گرا، مهربان، متشخص
نقاط ضعف: خود شیفته، ماتم گرا و غم دوست، نمایشگر و خودنما، دوری گزینی و فرار، بی حوصله، اغراق کردن
نحوه برخورد: در برخوردهای حضوری حتما نظم و آراستگی داشته باشید. از ظاهرشان تعریف کنید، پر گویی نکنید و به صحبتهای مربوط به کار بسنده کنید. جلسات کاری یا صحبتهایتان باید کوتاه باشد. درصورت امکان از مزایای کار خود در جهت پیشرفت کشور ذکر کنید
افسردگی خلقی متداول این گروه افراد است. این احساس ممکن است منجر به این شود که روزها، فرد در رختخواب بسر ببرد و ذهنش بطور تاسف آوری به اشتباهات غیر قابل جبران گذشته مشغول گردد
افراد تیپ 4 افسرده، تمایل دارند به درون ذهنیات خود رفته و معانی را جستجو کنند، افراد بیش فعال این گروه در ظاهر افسرده به نظر نمی رسند و خیلی زود عاشق چیزی می شوند و سعی می کنند معانی زندگی را از منابع خارجی مشابه آنچه دیگران را خشنود می سازند خلاصه کنند، افرادی که در نوسان بین افسردگی و بیش فعالی هستند در این گروه، هیجاناتشان بطور کلی تغییر می کند، عشق به نفرت تبدیل شده و هیجانات به بی تفاوتی مبدل می گردند. این افراد در دو انتهای واکنش های هیجانی زندگی می کنند، در یک طرف رنج بردن و در طرف دیگر رضایت کامل. آنها با این عقیده زندگی می کنندکه یک منبع اصلی عشق وجود داشته که از آنها گرفته شده است و به نظرشان یک خلاء وجود دارد ولی با این حال جلوه بیرون آنها بسیار محکم و با اعتماد به نفس بالا است. شعار اصلی آنها این است که می گویند
'یک چیزی میخواهند ولی نمی دانند چه می خواهند؟' این افراد احساس می کنند که یک چیز ی را در زندگی از دست داده اند و دیگران آنچه وی از دست داده است را دارند.
یک فرد تیپ 4، منتظر است عشق بزرک گمشده از راه دور برسد و او را آزاد کند و برای افراد تیپ 4، حسرت خوردن مهم تر از داشتن آن چیز است و معمولا افراد همیشه ناراضی هستند. انها بندرت در زمان حال زندگی می کنند و ذهنشان دائم در سفر به گذشته و آینده است. برای این افراد سبزه از دور سبزه تر است. این افراد از چیزهایی که بی استفاده مانده اند و متوسط هستند نفرت دارند. وقتی از آنها سوال می کنیم که ' حال شما چطور است 'ممکن است ابتدا بگوید خوبم ولی فورا لحن خود را تغییر داده و می گوید: 'البته مشکلات زیادی داشتم و...
-
تیپ 5
بافراست، دارای افکار بدیع و نو
نقاط قوت: فلسفه گرا، با فکر و معقول، تجزیه و تحلیل گر، حقیقت جو، آگاه، بذله گو، دلسوز، پذیرا و خونسرد
نقاط ضعف: منزوی و کم عاطفه، ناتوان در برقراری ارتباط، بیش از حد متفکر و دانش گرا، مرموز، طمع کار
نحوه برخورد: در هنگام صحبت با این دسته میبایست متفکرانه صحبت کرده و کمی چاشنی طنز در صحبتها به کار برد. با توجه به عدم علاقه این گروه به برقراری هرگونه ارتباط میبایست به گونهای صحبت کنید که او بداند فقط جهت کمک به رفع نیاز او با او ارتباط برقرار نموده اید و قصد گرفتن وقتش را ندارید. سردی کلامش را تحمل کنید و سعی کنید با حرفهایتان به او انرژی دهید
افراد این تیپ قبل از عمل فکر می کنند، آنها آماده دریافت حقایق و رویارویی با واقعیات هستند، آنها کاشف ایده های جدید هستند و اکثرا محقق بوده و علاقمندند که همیشه راجع به جزئیات هر چیز سوال کنند و دارای توانایی های فکری بسیار قوی هستند. این افراد غیر متعصب بوده و شنونده های خوبی هستند و می توانند بدون هیچ زمینه ای به دیگران کمک کنند تا واقعیت را بطور عمیق درک کنند.
جهت اصلی جمع آوری تیپ پنج، غالبا برای افکار، ایده ها، دانش و بالاخره آرامش است، اما برخی افراد این گروه وجود دارند که تلاش آنها در جهت مادیات زندگی است و یا چیزهای بد ظاهر و غیر قابل استفاده مانند: تمبر، روزنامه های قدیمی، در قوطی و... جمع می کنند و با داشتن آنها احساس آرامش می کنند. این افراد تمام تلاش خود را روی این قرار داده اند که همه چیز را ببینند و از آن سر در آورند و به همین دلیل اکثر آنها عینک به چشم می زنند، آنها کتاب خوان هایی هستند که می خواهند ته هر چیز را بدانند و مطالعه کنند.
احساس خود را براحتی بروز نمی دهند و در درون خود یک احساس تهی بودن عمیق دارند و احساس می کنند با اطلاعات زیاد داشتن می توانند این را پر کنند. اینان نیازمند یک دنیای خصوصی بسته و امن هستند، آنها حسرت قلعه ای را دارند که در آن بدون آنکه دیده شوند، فکر کنند.برای این افراد هیچ چیز نفرت انگیزتر از اعمال متظاهرانه نیست. در این مورد آنها تا جایی پیش می روند که در بیان احساسات خود دچار مشکل می شوند، بنابراین از نظر دیگران آنها افرادی مغرور، سرد و خود بزرگ بین به نظر می رسند.
افراد این تیپ معمولا زیاد راجع به خودشان صحبت نمی کنند و اطلاعات نمی دهند حتی وقتی احساساتش را بیان می کند باز هم کنترل شده بیان می کنند. یکی از مکانیسم های دفاعی این افراد عقب نشینی است. آنها از هیچ چیز به اندازه درگیریهای احساسی وحشت ندارند. هر چه رشد شخصیت این افراد کمتر باشد به همان اندازه از احساسات، روابط و وابستگی هراس بیشتری دارند. اگر به افراد این گروه دست بزنیم غالبا بدنشان جمع می شود و یا از جا می پرند.وقتی می خواهند کاری را انجام دهند به شدت سعی دارند توجه کسی را جلب نکنند.اینان در یک جمع دوستانه، این توانایی را دارند که با مهارت، صحبت از خود را به چیز دیگری معطوف کنند.
-
تیپ 6
با شور و شوق، موفق، مجنون
نقاط قوت: قابل اعتماد، معنوی، با ثبات، با احساس، پایدار، سنتی و با فرهنگ، محتاط، مدعی حق، با تدبیر
نقاط ضعف: منفی باف و شکاک، ملاحظه کاری شدید، متعصب، سخت گیر و نکته بین، بی اراده و ترسو، مستبد
نحوه برخورد: برقراری ارتباط با این گروه کمی مشکل است. اگر حرفی بزنند پای حرفشان میایستند اما حرفهای شما را سخت قبول میکنند. شما باید توانایی پاسخگویی به تمامی ایراداتی را که از شما یا کارتان میگیرند داشته باشید و صبرتان باید زیاد باشد. سعی کنید محکم و با اعتماد به نفس پیرامون کارتان صحبت کنید و در صحبتهای تان از کلمات سنگین و پرمعنی استفاده کنید تا بتوانید اعتمادشان را جلب کنید.
افراد این گروه ایمان و اعتقادشان را به مراجع قدرت از دست داده اند، آنها همواره در گذشته از کسانی که بر آنها قدرت داشته اند ترسیده اند. از آنجا که در هنگام کودکی،احساس بیقدرتی می کرده اند، در بزرگسالی در رفتارشان دچار مشکل هستند.می ترسند که از طرف افراد قدرتمند مورد سوء استفاده قرار گیرند. این افراد به دنبال این هستند که افراد قدرتمند را از مقام و مرتبه خود بیاندازند و به دنبال کشف ویژگی های منفی افراد قدرتمند هستند. اینان افراد قدرتمند را خود رای تلقی می کنند.
آنها ناخودآگاه همواره دنبال یک مقصر می گردندکه گناه را به گردن او بیندازند. این افراد اغلبدرمان و شیوه هایی مانند یوگا و مدیتیشن را نیمه کاره رها می کنند.آنها به کرات تغییرات شغلی دارند.توانایی این افرادبرای مسئولیت پذیری بسیار زیاد می باشداینان افرادی بی طرف و ایثار گر هستند و از دیگران نیز همان خلوصی که نشان می دهند را انتظار دارند.این افراد افرادی صادق و وظیفه شناس نسبت به کار هستند نسبت به افراد پایین تر و نسبت به رهبران قوی هستند.آنها بسیار دقیق ضوابط و معیارها را حفظ می کنند و قوانیین و قواعد را رعایت می کنند و دوست ندارندکسی توافق ها را نقص کند. آنها با چهره وظیفه شناسی، از سوئ ظن مراجع قدرت به آنه،جلوگیری می کنند.این افراد برای دوست محتاج،به طور قهرمانانه ای فداکاری می کنند،آنها چیزی را نی دهند که در قبال آن چیزی را دریافت کنند.محبت کردن آنها به منظور ایجاد احساس امنیت است،این افراد تمایل زیادی به نمدلی و همبستگی با افراد ضعیف دارند تا با هم قوی به نظر آیندو می ترسند برای دیگران مفید نباشند.
گیرنده های حسی این افرادبسیار خوب رشد کرده است می توانند به خوبی اوضاع را درک کنند متوجه همه چیز هستندو به راحتی حدس می زنند که چه هتفاقی روی خواهد داد.در شناخت روحیات افراد به خوبی عمل می کنند.این افراد از نظر احساسات آنقدر که تابع احساسات دیگران هستند،تابع احساسات خود نیستند.
-
تیپ 7
دارای اعتمادبهنفس، قاطع، سلطهگر، جنگو
نقاط قوت: برونگرا و اجتماعی، شاد، خوش مشرب، خوش بین، پر انرژی و شلوغ، هوشیار، فی البداهه
نقاط ضعف: ناسازگار، غیر مسئول و خوش گذران، کند و آهسته، پر حرف، فراموشکار، خود انگیزی بدون تفکر
نحوه برخورد: بر خلاف دسته قبلی ارتباط با این دسته راحت است. کافیست ایشان را مطمئن سازید که میتوانید رفاه بیشتری برای ایشان ایجاد کنید. درصحبتهایتان شاد و پرانرژی باشید، شوخی کنید و بخندید. مراقب باشید نخواهید این افراد را فریب دهید یا بزرنگنمایی کنید زیرا هوشیاری بیش از حدشان دستتان را رو میکند. ضمنا روی حرفهایشان خیلی حساب باز نکنید، چون ممکن است فراموش کنند یا زیر حرفشان بزنند
افراد این تیپ، انسانهایی هستند که، خوش بینی و نشاط از خود می پراکنند. از آنها، همه چیز قشنگ و خوب است و هیچ زائد به نظر نمی رسد. اینان مثل بچه ها از هر چیزی تعجب می کنند و در دیگران این حس را ایجاد می کنند که در اطرافیانشان چیزهای خوب به اندازه کافی وجود دارد. آنها به به دیگران کمک می کنند که بخش زیبای زندگی را ببینند و از آن لذت برند و خود نیز لذت همواره آماده لذت بردن هستند. این افراد دارای روحیه طنز هستند وحتی می توانند به خودشان هم بخندند، افرادی شوخ و آرام هستند.
تقویم این افرادپر از وعده های ملاقاتهای هیجان انگیز است. انتقاد از یک فرد این گروه ساده نیست، معمولا او در این مواقع با یک لبخند ملیح از روی موضوع می گذرد و یا با چند نکته طنزآمیز مسئله را به کنار می زند. عبارات و کلمات مصطلح این افراد عبارتند از: عالی، فوق العاده، دیوانه کننده، بی نظیر، اصلا انتظارش را نداشتم. این افراد در کودکی به معنای واقعی از تاریکی وحشت داشتند و در سنین بالا هم بنا به شرطی شدن این مفهوم احتیاج به چراغ خواب دارند و در تاریکی شیطنت بیشتری انجام می دهند. تاریکی را دوست ندارند عاشق روشنایی و نور هستند و از رنگ های تیره هم بدشان می آید. غالب تریت مکانیسم دفاعی آنها توجیه و دلیل تراشی است. خوشبین هستند و جایگاهشان در دایره انیاگرام در کنار بدبین هاست
-
تیپ 8
دارای اعتمادبهنفس، قاطع، سلطهگر، جنگو
نقاط قوت: رهبر و کاردان، شجاع و با شهامت، پر انرژی و پر کار، با قدرت، با اراده، منصف، محترم و با نفوذ، متکی به خود
نقاط ضعف: کنترل کننده، سخت گیر و مستبد، پر تلاطم و افراطی، خود بزرگ بین، کم عاطفه، تهدید آمیز، مقابلهگر
نحوه برخورد: با این گروه نیز میبایست صمیمی و در عین حال محکم صحبت کنید، این گروه به مدیران اعتماد بیشتری میکنند لذا اگر اختیاراتتان اجازه میدهد از جایگاه یک مدیر با ایشان ارتباط برقرار کنید. به ایشان احترام ویژهای بگذارید و نکات مثبت کارتان را مرتبا یادآوری کنید تا بتوانید سختگیریهایشان را به حداقل برسانید. برای این کار لازم است نیاز این گروه را با دقت بیشتری شناسایی کنید
این افراد قوی و با قدرت به نظر می رسند و قادرند به دیگران نیز احساس قدرت بدهند. مردان این گروه معمولا بدنی ورزیده و خشن دارند و اغلب علاقه زیادی برای بیان نیرومندی خود دارند. از نظر دیگران قابل اعتمادند و احساس مسئولیت می کنند ،به حرف فردی از این گروه می توان اعتماد کرد. وقتی که بی اعتمادی یا بی صداقتی در میان باشد مسئله را بسیار باز و مستقیم مورد صحبت قرار می دهند. وقتی چیزی خراب یا نادرست است، به غریزی متوجه آن می شوند. وقتی خودشان مسئولیت کاری را به عهده می گیرند.،می توانند انرژی زیادی برای آن می گذارند. به هیچکس جز خودشان نمی توانند اعتماد کنند. تجربه آنها این است که زندگی تهدیدکننده و یا دشمن است و انسان نمی تواند به راحتی به دیگران اعتماد کند تا زمانی که خلاف آن ثابت شود. آنها باید بدانند چه کسی دشمن است و چه کسی دوست، با چه کسی باید مبارزه کنند و چه کسی پست سر آنها قرار دارد. آنها برای دشمنانی که همتراز خودشان هستند احترام قائلند.
در واقع احساساتی ظریفو لطیف و صدمه پذیر در عمق وجود یک شماره 8دفن شده است. افراد تیپ 8 در طول زندگی فقط به یکی دو نفر اجازه می دهند این بخش از وجودشان را ببینند. گاهی این بچه درون را در وجود دیگران کشف می کنند و به حمایت از آنها بر می خیزند. عقاید دیگرانرا همواره مورد سوال قرار می دهند ولی به ندرت عقاید را زیر سوال قرار می برند. معمولا محدودیت های قوانین و مقررات را به دلخواه خود تعبیر می کنند، مگر جریمه تخلف از مقررات کاملا مشخص و واضح باشد. مکانیسم این افراد،انکار و تکذیب است آنها ضعف ها و محدودیت های خود را سرکوب و پنهان می سازند. منشاء و سرچشمه خطا در این افراد،وقاحت است (عدم عفاف و پرهیزکاری). آنها با وقاحت از انسانهای دیگر سوء استفاده می کنند و به شرف آنها احترام نمی گذارند. آنها می خواهند در مورد همه چیز اطلاعات داشته باشندو اگر احساس کنند به آن ها حقه زده شده است به طور ناگهانی وحشی می شوند. این افراد در ورزش های رزمی بسیار قوی می باشند.اکثرا جسورند و به ریسک کردن علاقه دارند و اغلب برای کارهای خطرناک حریف می طلبند. اگر شریک زندگی یک تیپ 8،به خاطر عدم کشمکش و به خاطر سازگاری، ایثار کند،این عمل تیپ 8 را خوشبخت نمی کند، چون این گروه، به کسانی توجه و علاقه نشان می دهند که از خود مقاومت نشان داده و همیشه نظرات خود را دارند. افراد تیپ 8 در روابط عاشقانه می گویند دوست دارم به رختخواب بروم ولی دوست ندارم همیشه با تو باشم.گرجیفاز پیشتازان علم انیاگرام، یک شماره 8 بود که در آموزش شاگردانش، بر روی حساس ترین نقاط ضعف شاگردانش بی رحمانه انگشت می گذاشت و آنقدر ضربه می زد تا آن فرد عکس العمل دفاعی خود را ایجاد کند و بتواند نقاب را از چهره خود بردارد.
-
تیپ 9
باشعور و آگاه، خوشبین
نقاط قوت: متواضع و متین، صبور، صلح جو، سازگار، بی ریا، کم توقع، دلگرم کننده، خونسرد، واقع بین
نقاط ضعف: دنباله رو، بی تفاوت، تنبل، غیر متعهد، فراموشکار، سر به هوا و بی حوصله، خود رای و لجوج، بیش از حد سازگار
نحوه برخورد: در برقراری ارتباط اولیه با این گروه مشکلی وجود ندارد. شما صحبت میکنید و آنها قبول میکنند. اما رسیدن به نتیجه با این گروه مشکل میباشد. آنها اهمیتی برای صحبتهای انجام شده قائل نیستند و توافقات را فراموش میکنند. در برخورد با این گروه حتما سعی کنید توافقات و صحبتها را کتبی انجام دهید تا بعدا مدرکی برای حرفهایی که زده اند داشته باشید
افراد این گروه میان توجه خواستن از دیگران و تمایل به نافرمان دچار تضاد هستند. دست راست تیپ 9، 1است که می خواهد پسر خوب یا دختر خوب باشد و دست چپش 8، است که برپایه بچه نافرمان ایستاده است. هم می خواهد درست عمل کند و هم می خواهد در مقابل مقررات قرار گیرد. زمان بندیهای این افراد یکنواخت است و هر روزشان مانند همدیگر است. انگیزه قوی ندارند و موقعیت ثابتی دارند. اما وقتی برنامه ای را خودشان می ریزند، صبح زود بیدار شده و می دانند دقیقا چه باید بکنند، بدون اینکه با تصمیم تازه ای مواجه شوند.افراد این گروه می توانند به طور مجزا از کاری به کار دیگر بپردازند بدون اینکه در مورد کار قبلی فکر کنند وقتی کاری را انجام می دهند، آن را به طور اتوماتیک انجام می دهند. بدون انتخاب و تصمیم گیری. افراد این گروه اغلب تصمیم نهایی را نمی گیرند و درحالی که از نظر فیزیکی هنوز خسته نشده اند، احساس خستگی کرده و دوست دارند بخوابند.
ر روابطشان با دیگران اعمال قدرت نمی کنند و ظرفیت عشق غیر شرطی دارند و در پی تغییر دادن دیگران نیستند. تمایل زیاد آنها برای حفظ صلح، اغلب منجر به این می شود که بین دو واقعیت متضاد قرار گیرند و حد وسط را بگیرند. از نظر آنها راحت ترین راه آنست که به جای اینکه موضع مشخصی داشته باشند، پنهان بمانند. بیش آنکه تصمیم روشنی برای لذت بردن بگیرند، با احساسات دیگران همراه می شوند. نسبت به احساسات دیگران، احساس تعهد می کنند. ' نه ' گفتن برای آنان بسیار دشوار است. وقتی نه می گویند احساس بدی می کنند. گویی چیزی از زندگی آنها حذف شده است. این افراد به راحتی با نقطه نظر دیگران همانند می شوند. آنها معتقدند، 'چرا باید نقطه نظری خاص داشت، در حالی که همه جنبه ها ارزش دارند؟' و 'چرا روی نظر خودم پافشاری کنم در حالی که نظر همه اعضا درست است؟' افراد این گروه نمی خواهند با دیگران مخالفت کنند ولی بر خلاف انتظار، بسیار سرسخت و مستحکم هستند. اگر کسی بخواهد آنها را تحت فشار قرار داده یا چیزی را به آنها تحمیل کند، به غار خود پناه برده و از حرکت امتناع می کنند و از اینکه به سمت یک هدف و کار از پیش تعیین شده هل داده شوند، مقاومت می کنند. یک فرد از این گروه، مدت های طولانی با یک موقعیت کلنجار می رود در حالی که همچنان تلاش می کند تصمییم بگیرد. در هنگامی که جمع تصمیمی می گیرد،این افراد موافق به نظر می رسند، اما درون خود می گویند: ' آیا من موافقم یا مخالف؟ '، دوست دارم در این جمع بمانم یا دوست دارم بروم.'
لیست افکار وسواسی آنها، پایان ناپذیر است. توجهشان مرتبا بین جنبه های مختلف یک سوال عقب و جلو می رود. تصمیم گرفتن برای آنها معنای تمام کردن، رفتن، تغییر دادن و حرکت کردن می دهد و همه اینها ترس از جدایی را ایجاد می کنند. تصمیم این تیپ، نگرفتن تصمیم است و تصمیم گیری به کندی صورت می گیرد. اگر آنها را برای تصمیم گیری تحت فشار قرار دهند، به شکلی انفعالی شرایط را کنترل خواهند کرد. یعنی با کند کار کردن، انتظار کشیدن، جواب ندادن، به امید برطرف شدن مشکل هستند. در روابط صمیمی (همسری)، علایق همسرشان را مقدم برعلایق خود قرار می دهند و همسر نقطه تصمیم گیری وی می شود. و چنانچه تصمیمی بگیرند که نتایج بدی به همراه داشته باشد، خود را سرزنش می کنند. اگر موقعیت، واضح و روشن باشد، رهبران خوبی هستند، اما اگر رهبری مستلزم تصمیم گیری مداوم باشد احساس راحتی نمی کنند. آنها خواستار پیش بینی پذیری و مراحل مشخص کار هستند.
-
یکی از تئوریهای جالب در زمینه شخصیت شناسی میباشد که هنوز در ایران و بین اساتید و روانشناسان متخصص چندان شناخته شده نمیباشد. این تئوری در ابتدا توسط جورجیوف دانشمند و عارف بزرگ روسی مطرح و بعدها توسط روانشناسان وارد حوزه روانشناسی شده است و پژوهشهای زیادی روی ابعاد گوناگون آن صورت گرفته است و در حال حاضر از جایگاه ویژه ای در جهان برخوردار است. این تئوری در واقع ترکیبی از عرفان شرقی و روانشناسی مدرن است. هدف جورجیوف از تحقیق در این زمینه شناخت ابعاد شخصیت انسان و ارائه راهکار برای رشد و خود آگاهی بیشتر انسان بوده است. جورجیوف بر این باور بود که اگر انسانها خود را به درستی نشناسند، قادر به کمک به خود و نیز به دیگران نخواهند بود. او انسانها را به ۹ تیپ شخصیتی تقسیم می کند که هر تیپ دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود می باشد . در زیر این ۹ تیپ شخصیتی به تفکیک مشخص شده و نقاط قوت و ضعف و همچنین راهکار پیشنهادی برای روبرو شدن با این افراد آورده شده است
در اناگرام افراد به نُه تیپ شخصیتی اصلی تقسیم می شوند هر تیپ علایق، نیازها، ترس ها و هیجانهای خاص خودش را دارد با شناخت تیپ شخصیتی افراد می توانیم پیش بینی کنیم که او دنیا را چطور می بیند، در مواقع فشارهای عصبی چگونه عمل می کند، در فضای امن چگونه رفتار می کند، در ارتباطاتش چگونه است و چه نقاط ضعف و قوتی دارد؟
اتصال علم اناگرام با علوم کهن انسان شناسی جامع شرق، از جمله بهره گیری این علم با رشد روحانی فرد از دیدگاه عارفان علوم دینی، نقش و پایه های علمی این دانش را غنی تر کرده است. در علم اناگرام با توجه به تقسم بندی دقیق شخصیت ها و مجموعه منظمی از ضعفها و تواناییها بر این اساس که در کدام تیپ قرار گرفته اید شما را کاملا با خود و تمام مهارت های شخصیتی خود آشنا می کند که بدین وسیله براحتی می توانید با شناختی که دارید راه و روش کاری، احساسی و انطباق با افراد مورد نظر خود را تنظیم کنید و مهمترین مساله خود را که همان هدف است طرح ریزی کنید. می دانید مشکل بیشتر آدم ها در تعیین هدف و علت عدم موفقیت آدم ها در همین نقطه است. لذا شناخت خود، مهمترین عامل مهارت های ارتباطی و فکری شما می باشد پس به جای اینکه همیشه در این بین بمانید که چرا آدم ها را از خود انقدر دور می کنید یا چرا آزار روحی و فکری شما در برخورد با مسائل زیاد است و چرا در کارهایتان موفق نیستید و چرا شغلی که انتخاب کردید به هیچ وجه دوست ندارید یا چرا در برخورد با کارتان بی انگیزه هستید یا چرا با همسرتان رابطه صحیحی ندارید همین مسئله است و اینجاست که متوجه می شوید اکثر مشکلات از عدم شناخت مجموعه ای از خود است، تکرار می کنم عدم شناخت مجموعه ای است. می توان گفت تنها علمی که توانسته به طور دقیق و کاربردی به ابعاد وجودی شما بپردازد علم اناگرام است. در این مجال مختصر، به معرفی کوتاهی از ابعاد و ویژگی های تیپ های نه گانه می پردازیم.
تیپ 1
معتقد به اصول، منظم، کمالگرا (مقید به انجام بی عیب و ایراد کارهایی که بر عهده میگیرد
نقاط قوت: آرمانگرا ، عادل، مسئول و جدی، قابل اعتماد، مبادی اخلاق، صادق، پایدار و قوی، وقت شناس و منضبط نقاط ضعف: قضاوت گر، منتقد و عیب جو، موشکاف و ریز بین، عصبانی، متوقع و زورگو، نصیحت گر، زیاد از حد جدی نحوه برخورد: در هنگام صحبت با این افراد احترام زیادی بگذارید، هیچگاه از آنها انتقاد و سرزنششان نکنید. با بیان نقاط قوت خود سعی کنید اطمینان آنها را جلب کنید. از نظم و دقتشان تمجید کنید. در ارتباط با این افراد هیچگاه بد قولی نکنید .
افراد تیپ یک افراد کمال طلب و ایده آلیست هستند و از کودکی سعی کرده اند بچه های نمونه باشند. در جوانی می خواهند مودب بوده و درست رفتار کنند و بچگی نکنند، به دنبال معیارهایی هستند که بتوانند داوری کنند که چه چیز درست است و چه چیز غلط. دائما از خود سوال می کنند که:'آیا به اندازه کافی خوب هستند؟' آنها در جستجوی دائمی کمال هستند. این تیپ ها همیشه سرخورده و ناراحتند زیرا از نظر آنها، زندگی و انسانها آنطور نیستند که باید باشند (کامل نیستند). آنها قبل از هر چیز، از ناکامل بودن خود سرخورده اند. آنها از آنچه تا به حال انجام داده اند راضی نیستند و مدام میزان پیشرفت خود را ارزیابی می کنند.
همواره این افراد با اشتباهات خود درگیری فکری دارند، خودشان را تنبیه و تکذیب می کنند و نیازها و احساسات خود را سرکوب کرده یا کاملا از بین می برند. گرفتن تصمیمهای مهم برای افراد این تیپ بسیار سخت است، چون ممکن است اشتباه کنند و همیشه در پی آن هستند که تصمیمات درست بگیرند. این افراد همواره از تمام آنچه در دنیاست انتقاد می کنند و همیشه با انگشت اشاره و ایستاده صحبت می کنند. افراد تیپ یک، کنترل زیادی روی خود دارند و برتری اخلاقی جایگزین لذت های سبک دیگر می شود و از لذات صرفنظر می کنند.
تیپ 2
مهربان، سخاوتمند ، هدایت دیگران به سمت خواسته های خود
نقاط قوت: مهربان و دلسوز، پشتیبان، حساس، سازگار، سخاوتمند، پذیرا، فداکار و با گذشت، دگر اندیش نقاط ضعف: نیازمند، محتاج، احساس گناه دادن به دیگری، مداخله گر، حسود و کوته فکر، متوقع، فضول، سرپوش گذاشتن نحوه برخورد: میبایست به این افراد توجه زیادی بکنید، صحبتهای خود را با چاشنی احساسات همراه کنید و از موضع کمکخواهی صحبت کنید. مهربان باشید و از نکات مثبتشان تعریف کنید. مواظب باشید در دام توقعاتشان نیفتید و همواره نکات قوت خود را به ایشان یادآوری کنید
این گروه افراد، توانایی های خود را برای دیگران صرف می کنند و برای آسایش و سلامتی دیگران تلاش می کنند. و اینگونه سعی دارند این فکر را در دیگران ایجاد کنند که آنها با ارزش هستند. در واقع دیگران را بد عادت می کنند، زیرا تلاش و رسیدگی بیش از حد در مورد دیگران می کنند بدون اینکه از آنها درخواستی شده باشد. مدام در حال کمک به دیگرانند و افرادی نیکوکار هستند واین بزرگترین توانایی آنهاست.اما کمک کنندگانی بی کمک هستند، آنها برای دیگران مسکن و برای خود سر درد هستند، دوست دارند همه افراد،حرفهایشان را به آنها بزنند اما خودشان خجالت می کشند تا حرف خود را به دیگران بزنند و معتقدند که مرا هر کسی تحمل نمی کند. آنها زیرکانه به دور آدم حلقه می زنند و می گویند به من نیاز داشته باش، آنها همیشه می خواهند برای انسانها مفید باشند، آنها اطرافیان را کنترل میکنند ولی نه با فشار بلکه با کمک های خود.
این افراد می توانند در مردم احساس خوبی ایجاد کنند، می توانند از طریق شوخی و سرگرمی، تغییرات مشکل را ساده نمایند. در نقش حمایت کننده شادترین فرد هستند و حامیان خوبی برای دوستان می باشند. زمانی را برای بهم رساندن افراد صرف می کنند.نیکو کار و کمک رسانده هستند اگر در بین انسانها افرادی با این تیپ نبودند شبکه اجتماعی روابط انسانها اط هم گسسته می شد. افرادی که در این گروه به رشد شخصیت رسیده باشند در ازای چیزی که به دیگران میدهند انتطار بازگشت ندارند
تیپ 3
سازگار با محیط، بلندپرواز، نگران محبوبیت خود
نقاط قوت: هدف گرا، فعال، پر انرژی، مطلع، قاطع، پر شور و شوق، مدیر و بازاریاب، ابداع کننده، موثر و موفق نقاط ضعف: خود بزرگ بین، بی احساس و بی عاطفه، بیش از حد پر کار، با سیاست و حسابگر، متظاهر و بازیگر نحوه برخورد: از موفقیتها و کارهایشان و موقعیتشان تعریف کنید. در برخوردهایتان انرژی و شور داشته باشید. سعی کنید در صحبتتان از مسائل روز و پیشرفت های صورت گرفته استفاده کنید. به مدیریت کارها و صحبتهایتان اهمیت بیشتری دهید. توجه داشته باشید برای این دسته باید کارهای جانبی بیشتری انجام دهید
افراد این تیپ خودشان را با اجتماع یا سازمانی که با آن کار می کنند، شناسایی می کنند و می توانند زیر هر نقابی بروند و آن را بطور کامل نمایش دهند. یک فرد تیپ 3 اگر وارد جمع تازه ای شود، می تواند ظرف چند دقیقه حدس بزند که در این جمع چه چیزی ارزش محسوب میشود و سریعا همانند آنها عمل کند و به محض خروج از آن جمع و وارد شدن به جمعی دیگر، دوباره طبق سلیقه های جمع جدید رفتار کند. آنها قادرند ارزش های گروهی که در آن قرار گرفته اند را به خوبی ایفا کنند. غالبا افرادی خوش بین، جوان نما، باهوش، فعال و ثمربخش هستند.معمولا در ظاهر موفق، خوش استیل، خوش رفتار، خونسرد و خوش تیپ هستند.
افراد این تیپ اگر با زندگی خانوادگی شناخته شده باشند، زمان و انرژی خود را صرف خانواده می کنند، اگر با ایده صمیمت شناخته شده باشند سخت تلاش می کنند تا یک شریک صمیمی باشند، اگر با کار شناخته شده باشند. وقت زیادی برای خانواده و یا عشق ندارند. این افراد اهل عمل بوده و مستقیما از فکر به عمل می پردازند و مدام در حال سنجش این موضوع هستند که 'آیا من موفق هستم یا خیر؟ آیا پیشرفت کرده ام یا خیر؟' مدام به دنبال ترقی و جویای نام و مقام هستند. این افراد نیر همانند تیپ 2، احتیاج به تشویق و تعریف دارند، اگر چه از ظاهرشان این را نمی توان فهمید. این افراد به دنبال آن هستند که در چشم دیگران، بزرگترین تلاش این افراد، قابل، یا با کفایت بودن است، هیچ چیز غمگینامه تر از یک تیپ 3 ناموفق نیست.
تیپ 4
فردگرا، افسرده روان
نقاط قوت: خلاق و آراسته، مبادی آداب ، میهن پرست، کنجکاو، اصیل ، پر بار و با محتوا، نوع گرا، مهربان، متشخص نقاط ضعف: خود شیفته، ماتم گرا و غم دوست، نمایشگر و خودنما، دوری گزینی و فرار، بی حوصله، اغراق کردن نحوه برخورد: در برخوردهای حضوری حتما نظم و آراستگی داشته باشید. از ظاهرشان تعریف کنید، پر گویی نکنید و به صحبتهای مربوط به کار بسنده کنید. جلسات کاری یا صحبتهایتان باید کوتاه باشد. درصورت امکان از مزایای کار خود در جهت پیشرفت کشور ذکر کنید
افسردگی خلقی متداول این گروه افراد است. این احساس ممکن است منجر به این شود که روزها، فرد در رختخواب بسر ببرد و ذهنش بطور تاسف آوری به اشتباهات غیر قابل جبران گذشته مشغول گردد
افراد تیپ 4 افسرده، تمایل دارند به درون ذهنیات خود رفته و معانی را جستجو کنند، افراد بیش فعال این گروه در ظاهر افسرده به نظر نمی رسند و خیلی زود عاشق چیزی می شوند و سعی می کنند معانی زندگی را از منابع خارجی مشابه آنچه دیگران را خشنود می سازند خلاصه کنند، افرادی که در نوسان بین افسردگی و بیش فعالی هستند در این گروه، هیجاناتشان بطور کلی تغییر می کند، عشق به نفرت تبدیل شده و هیجانات به بی تفاوتی مبدل می گردند. این افراد در دو انتهای واکنش های هیجانی زندگی می کنند، در یک طرف رنج بردن و در طرف دیگر رضایت کامل. آنها با این عقیده زندگی می کنندکه یک منبع اصلی عشق وجود داشته که از آنها گرفته شده است و به نظرشان یک خلاء وجود دارد ولی با این حال جلوه بیرون آنها بسیار محکم و با اعتماد به نفس بالا است. شعار اصلی آنها این است که می گویند 'یک چیزی میخواهند ولی نمی دانند چه می خواهند؟' این افراد احساس می کنند که یک چیز ی را در زندگی از دست داده اند و دیگران آنچه وی از دست داده است را دارند. یک فرد تیپ 4، منتظر است عشق بزرک گمشده از راه دور برسد و او را آزاد کند و برای افراد تیپ 4، حسرت خوردن مهم تر از داشتن آن چیز است و معمولا افراد همیشه ناراضی هستند. انها بندرت در زمان حال زندگی می کنند و ذهنشان دائم در سفر به گذشته و آینده است. برای این افراد سبزه از دور سبزه تر است. این افراد از چیزهایی که بی استفاده مانده اند و متوسط هستند نفرت دارند. وقتی از آنها سوال می کنیم که ' حال شما چطور است 'ممکن است ابتدا بگوید خوبم ولی فورا لحن خود را تغییر داده و می گوید: 'البته مشکلات زیادی داشتم و...
تیپ 5
بافراست، دارای افکار بدیع و نو
نقاط قوت: فلسفه گرا، با فکر و معقول، تجزیه و تحلیل گر، حقیقت جو، آگاه، بذله گو، دلسوز، پذیرا و خونسرد نقاط ضعف: منزوی و کم عاطفه، ناتوان در برقراری ارتباط، بیش از حد متفکر و دانش گرا، مرموز، طمع کار نحوه برخورد: در هنگام صحبت با این دسته میبایست متفکرانه صحبت کرده و کمی چاشنی طنز در صحبتها به کار برد. با توجه به عدم علاقه این گروه به برقراری هرگونه ارتباط میبایست به گونهای صحبت کنید که او بداند فقط جهت کمک به رفع نیاز او با او ارتباط برقرار نموده اید و قصد گرفتن وقتش را ندارید. سردی کلامش را تحمل کنید و سعی کنید با حرفهایتان به او انرژی دهید
افراد این تیپ قبل از عمل فکر می کنند، آنها آماده دریافت حقایق و رویارویی با واقعیات هستند، آنها کاشف ایده های جدید هستند و اکثرا محقق بوده و علاقمندند که همیشه راجع به جزئیات هر چیز سوال کنند و دارای توانایی های فکری بسیار قوی هستند. این افراد غیر متعصب بوده و شنونده های خوبی هستند و می توانند بدون هیچ زمینه ای به دیگران کمک کنند تا واقعیت را بطور عمیق درک کنند. جهت اصلی جمع آوری تیپ پنج، غالبا برای افکار، ایده ها، دانش و بالاخره آرامش است، اما برخی افراد این گروه وجود دارند که تلاش آنها در جهت مادیات زندگی است و یا چیزهای بد ظاهر و غیر قابل استفاده مانند: تمبر، روزنامه های قدیمی، در قوطی و... جمع می کنند و با داشتن آنها احساس آرامش می کنند. این افراد تمام تلاش خود را روی این قرار داده اند که همه چیز را ببینند و از آن سر در آورند و به همین دلیل اکثر آنها عینک به چشم می زنند، آنها کتاب خوان هایی هستند که می خواهند ته هر چیز را بدانند و مطالعه کنند.
احساس خود را براحتی بروز نمی دهند و در درون خود یک احساس تهی بودن عمیق دارند و احساس می کنند با اطلاعات زیاد داشتن می توانند این را پر کنند. اینان نیازمند یک دنیای خصوصی بسته و امن هستند، آنها حسرت قلعه ای را دارند که در آن بدون آنکه دیده شوند، فکر کنند.برای این افراد هیچ چیز نفرت انگیزتر از اعمال متظاهرانه نیست. در این مورد آنها تا جایی پیش می روند که در بیان احساسات خود دچار مشکل می شوند، بنابراین از نظر دیگران آنها افرادی مغرور، سرد و خود بزرگ بین به نظر می رسند. افراد این تیپ معمولا زیاد راجع به خودشان صحبت نمی کنند و اطلاعات نمی دهند حتی وقتی احساساتش را بیان می کند باز هم کنترل شده بیان می کنند. یکی از مکانیسم های دفاعی این افراد عقب نشینی است. آنها از هیچ چیز به اندازه درگیریهای احساسی وحشت ندارند. هر چه رشد شخصیت این افراد کمتر باشد به همان اندازه از احساسات، روابط و وابستگی هراس بیشتری دارند. اگر به افراد این گروه دست بزنیم غالبا بدنشان جمع می شود و یا از جا می پرند.وقتی می خواهند کاری را انجام دهند به شدت سعی دارند توجه کسی را جلب نکنند.اینان در یک جمع دوستانه، این توانایی را دارند که با مهارت، صحبت از خود را به چیز دیگری معطوف کنند.
تیپ 6
با شور و شوق، موفق، مجنون
نقاط قوت: قابل اعتماد، معنوی، با ثبات، با احساس، پایدار، سنتی و با فرهنگ، محتاط، مدعی حق، با تدبیر نقاط ضعف: منفی باف و شکاک، ملاحظه کاری شدید، متعصب، سخت گیر و نکته بین، بی اراده و ترسو، مستبد نحوه برخورد: برقراری ارتباط با این گروه کمی مشکل است. اگر حرفی بزنند پای حرفشان میایستند اما حرفهای شما را سخت قبول میکنند. شما باید توانایی پاسخگویی به تمامی ایراداتی را که از شما یا کارتان میگیرند داشته باشید و صبرتان باید زیاد باشد. سعی کنید محکم و با اعتماد به نفس پیرامون کارتان صحبت کنید و در صحبتهای تان از کلمات سنگین و پرمعنی استفاده کنید تا بتوانید اعتمادشان را جلب کنید.
افراد این گروه ایمان و اعتقادشان را به مراجع قدرت از دست داده اند، آنها همواره در گذشته از کسانی که بر آنها قدرت داشته اند ترسیده اند. از آنجا که در هنگام کودکی،احساس بیقدرتی می کرده اند، در بزرگسالی در رفتارشان دچار مشکل هستند.می ترسند که از طرف افراد قدرتمند مورد سوء استفاده قرار گیرند. این افراد به دنبال این هستند که افراد قدرتمند را از مقام و مرتبه خود بیاندازند و به دنبال کشف ویژگی های منفی افراد قدرتمند هستند. اینان افراد قدرتمند را خود رای تلقی می کنند.
آنها ناخودآگاه همواره دنبال یک مقصر می گردندکه گناه را به گردن او بیندازند. این افراد اغلبدرمان و شیوه هایی مانند یوگا و مدیتیشن را نیمه کاره رها می کنند.آنها به کرات تغییرات شغلی دارند.توانایی این افرادبرای مسئولیت پذیری بسیار زیاد می باشداینان افرادی بی طرف و ایثار گر هستند و از دیگران نیز همان خلوصی که نشان می دهند را انتظار دارند.این افراد افرادی صادق و وظیفه شناس نسبت به کار هستند نسبت به افراد پایین تر و نسبت به رهبران قوی هستند.آنها بسیار دقیق ضوابط و معیارها را حفظ می کنند و قوانیین و قواعد را رعایت می کنند و دوست ندارندکسی توافق ها را نقص کند. آنها با چهره وظیفه شناسی، از سوئ ظن مراجع قدرت به آنه،جلوگیری می کنند.این افراد برای دوست محتاج،به طور قهرمانانه ای فداکاری می کنند،آنها چیزی را نی دهند که در قبال آن چیزی را دریافت کنند.محبت کردن آنها به منظور ایجاد احساس امنیت است،این افراد تمایل زیادی به نمدلی و همبستگی با افراد ضعیف دارند تا با هم قوی به نظر آیندو می ترسند برای دیگران مفید نباشند. گیرنده های حسی این افرادبسیار خوب رشد کرده است می توانند به خوبی اوضاع را درک کنند متوجه همه چیز هستندو به راحتی حدس می زنند که چه هتفاقی روی خواهد داد.در شناخت روحیات افراد به خوبی عمل می کنند.این افراد از نظر احساسات آنقدر که تابع احساسات دیگران هستند،تابع احساسات خود نیستند.
تیپ 7
دارای اعتمادبهنفس، قاطع، سلطهگر، جنگو
نقاط قوت: برونگرا و اجتماعی، شاد، خوش مشرب، خوش بین، پر انرژی و شلوغ، هوشیار، فی البداهه نقاط ضعف: ناسازگار، غیر مسئول و خوش گذران، کند و آهسته، پر حرف، فراموشکار، خود انگیزی بدون تفکر نحوه برخورد: بر خلاف دسته قبلی ارتباط با این دسته راحت است. کافیست ایشان را مطمئن سازید که میتوانید رفاه بیشتری برای ایشان ایجاد کنید. درصحبتهایتان شاد و پرانرژی باشید، شوخی کنید و بخندید. مراقب باشید نخواهید این افراد را فریب دهید یا بزرنگنمایی کنید زیرا هوشیاری بیش از حدشان دستتان را رو میکند. ضمنا روی حرفهایشان خیلی حساب باز نکنید، چون ممکن است فراموش کنند یا زیر حرفشان بزنند
افراد این تیپ، انسانهایی هستند که، خوش بینی و نشاط از خود می پراکنند. از آنها، همه چیز قشنگ و خوب است و هیچ زائد به نظر نمی رسد. اینان مثل بچه ها از هر چیزی تعجب می کنند و در دیگران این حس را ایجاد می کنند که در اطرافیانشان چیزهای خوب به اندازه کافی وجود دارد. آنها به به دیگران کمک می کنند که بخش زیبای زندگی را ببینند و از آن لذت برند و خود نیز لذت همواره آماده لذت بردن هستند. این افراد دارای روحیه طنز هستند وحتی می توانند به خودشان هم بخندند، افرادی شوخ و آرام هستند.
تقویم این افرادپر از وعده های ملاقاتهای هیجان انگیز است. انتقاد از یک فرد این گروه ساده نیست، معمولا او در این مواقع با یک لبخند ملیح از روی موضوع می گذرد و یا با چند نکته طنزآمیز مسئله را به کنار می زند. عبارات و کلمات مصطلح این افراد عبارتند از: عالی، فوق العاده، دیوانه کننده، بی نظیر، اصلا انتظارش را نداشتم. این افراد در کودکی به معنای واقعی از تاریکی وحشت داشتند و در سنین بالا هم بنا به شرطی شدن این مفهوم احتیاج به چراغ خواب دارند و در تاریکی شیطنت بیشتری انجام می دهند. تاریکی را دوست ندارند عاشق روشنایی و نور هستند و از رنگ های تیره هم بدشان می آید. غالب تریت مکانیسم دفاعی آنها توجیه و دلیل تراشی است. خوشبین هستند و جایگاهشان در دایره انیاگرام در کنار بدبین هاست
تیپ 8
دارای اعتمادبهنفس، قاطع، سلطهگر، جنگو
نقاط قوت: رهبر و کاردان، شجاع و با شهامت، پر انرژی و پر کار، با قدرت، با اراده، منصف، محترم و با نفوذ، متکی به خود نقاط ضعف: کنترل کننده، سخت گیر و مستبد، پر تلاطم و افراطی، خود بزرگ بین، کم عاطفه، تهدید آمیز، مقابلهگر نحوه برخورد: با این گروه نیز میبایست صمیمی و در عین حال محکم صحبت کنید، این گروه به مدیران اعتماد بیشتری میکنند لذا اگر اختیاراتتان اجازه میدهد از جایگاه یک مدیر با ایشان ارتباط برقرار کنید. به ایشان احترام ویژهای بگذارید و نکات مثبت کارتان را مرتبا یادآوری کنید تا بتوانید سختگیریهایشان را به حداقل برسانید. برای این کار لازم است نیاز این گروه را با دقت بیشتری شناسایی کنید
این افراد قوی و با قدرت به نظر می رسند و قادرند به دیگران نیز احساس قدرت بدهند. مردان این گروه معمولا بدنی ورزیده و خشن دارند و اغلب علاقه زیادی برای بیان نیرومندی خود دارند. از نظر دیگران قابل اعتمادند و احساس مسئولیت می کنند ،به حرف فردی از این گروه می توان اعتماد کرد. وقتی که بی اعتمادی یا بی صداقتی در میان باشد مسئله را بسیار باز و مستقیم مورد صحبت قرار می دهند. وقتی چیزی خراب یا نادرست است، به غریزی متوجه آن می شوند. وقتی خودشان مسئولیت کاری را به عهده می گیرند.،می توانند انرژی زیادی برای آن می گذارند. به هیچکس جز خودشان نمی توانند اعتماد کنند. تجربه آنها این است که زندگی تهدیدکننده و یا دشمن است و انسان نمی تواند به راحتی به دیگران اعتماد کند تا زمانی که خلاف آن ثابت شود. آنها باید بدانند چه کسی دشمن است و چه کسی دوست، با چه کسی باید مبارزه کنند و چه کسی پست سر آنها قرار دارد. آنها برای دشمنانی که همتراز خودشان هستند احترام قائلند.
در واقع احساساتی ظریفو لطیف و صدمه پذیر در عمق وجود یک شماره 8دفن شده است. افراد تیپ 8 در طول زندگی فقط به یکی دو نفر اجازه می دهند این بخش از وجودشان را ببینند. گاهی این بچه درون را در وجود دیگران کشف می کنند و به حمایت از آنها بر می خیزند. عقاید دیگرانرا همواره مورد سوال قرار می دهند ولی به ندرت عقاید را زیر سوال قرار می برند. معمولا محدودیت های قوانین و مقررات را به دلخواه خود تعبیر می کنند، مگر جریمه تخلف از مقررات کاملا مشخص و واضح باشد. مکانیسم این افراد،انکار و تکذیب است آنها ضعف ها و محدودیت های خود را سرکوب و پنهان می سازند. منشاء و سرچشمه خطا در این افراد،وقاحت است (عدم عفاف و پرهیزکاری). آنها با وقاحت از انسانهای دیگر سوء استفاده می کنند و به شرف آنها احترام نمی گذارند. آنها می خواهند در مورد همه چیز اطلاعات داشته باشندو اگر احساس کنند به آن ها حقه زده شده است به طور ناگهانی وحشی می شوند. این افراد در ورزش های رزمی بسیار قوی می باشند.اکثرا جسورند و به ریسک کردن علاقه دارند و اغلب برای کارهای خطرناک حریف می طلبند. اگر شریک زندگی یک تیپ 8،به خاطر عدم کشمکش و به خاطر سازگاری، ایثار کند،این عمل تیپ 8 را خوشبخت نمی کند، چون این گروه، به کسانی توجه و علاقه نشان می دهند که از خود مقاومت نشان داده و همیشه نظرات خود را دارند. افراد تیپ 8 در روابط عاشقانه می گویند دوست دارم به رختخواب بروم ولی دوست ندارم همیشه با تو باشم.گرجیفاز پیشتازان علم انیاگرام، یک شماره 8 بود که در آموزش شاگردانش، بر روی حساس ترین نقاط ضعف شاگردانش بی رحمانه انگشت می گذاشت و آنقدر ضربه می زد تا آن فرد عکس العمل دفاعی خود را ایجاد کند و بتواند نقاب را از چهره خود بردارد.
تیپ 9
باشعور و آگاه، خوشبین
نقاط قوت: متواضع و متین، صبور، صلح جو، سازگار، بی ریا، کم توقع، دلگرم کننده، خونسرد، واقع بین نقاط ضعف: دنباله رو، بی تفاوت، تنبل، غیر متعهد، فراموشکار، سر به هوا و بی حوصله، خود رای و لجوج، بیش از حد سازگار نحوه برخورد: در برقراری ارتباط اولیه با این گروه مشکلی وجود ندارد. شما صحبت میکنید و آنها قبول میکنند. اما رسیدن به نتیجه با این گروه مشکل میباشد. آنها اهمیتی برای صحبتهای انجام شده قائل نیستند و توافقات را فراموش میکنند. در برخورد با این گروه حتما سعی کنید توافقات و صحبتها را کتبی انجام دهید تا بعدا مدرکی برای حرفهایی که زده اند داشته باشید
افراد این گروه میان توجه خواستن از دیگران و تمایل به نافرمان دچار تضاد هستند. دست راست تیپ 9، 1است که می خواهد پسر خوب یا دختر خوب باشد و دست چپش 8، است که برپایه بچه نافرمان ایستاده است. هم می خواهد درست عمل کند و هم می خواهد در مقابل مقررات قرار گیرد. زمان بندیهای این افراد یکنواخت است و هر روزشان مانند همدیگر است. انگیزه قوی ندارند و موقعیت ثابتی دارند. اما وقتی برنامه ای را خودشان می ریزند، صبح زود بیدار شده و می دانند دقیقا چه باید بکنند، بدون اینکه با تصمیم تازه ای مواجه شوند.افراد این گروه می توانند به طور مجزا از کاری به کار دیگر بپردازند بدون اینکه در مورد کار قبلی فکر کنند وقتی کاری را انجام می دهند، آن را به طور اتوماتیک انجام می دهند. بدون انتخاب و تصمیم گیری. افراد این گروه اغلب تصمیم نهایی را نمی گیرند و درحالی که از نظر فیزیکی هنوز خسته نشده اند، احساس خستگی کرده و دوست دارند بخوابند.
ر روابطشان با دیگران اعمال قدرت نمی کنند و ظرفیت عشق غیر شرطی دارند و در پی تغییر دادن دیگران نیستند. تمایل زیاد آنها برای حفظ صلح، اغلب منجر به این می شود که بین دو واقعیت متضاد قرار گیرند و حد وسط را بگیرند. از نظر آنها راحت ترین راه آنست که به جای اینکه موضع مشخصی داشته باشند، پنهان بمانند. بیش آنکه تصمیم روشنی برای لذت بردن بگیرند، با احساسات دیگران همراه می شوند. نسبت به احساسات دیگران، احساس تعهد می کنند. ' نه ' گفتن برای آنان بسیار دشوار است. وقتی نه می گویند احساس بدی می کنند. گویی چیزی از زندگی آنها حذف شده است. این افراد به راحتی با نقطه نظر دیگران همانند می شوند. آنها معتقدند، 'چرا باید نقطه نظری خاص داشت، در حالی که همه جنبه ها ارزش دارند؟' و 'چرا روی نظر خودم پافشاری کنم در حالی که نظر همه اعضا درست است؟' افراد این گروه نمی خواهند با دیگران مخالفت کنند ولی بر خلاف انتظار، بسیار سرسخت و مستحکم هستند. اگر کسی بخواهد آنها را تحت فشار قرار داده یا چیزی را به آنها تحمیل کند، به غار خود پناه برده و از حرکت امتناع می کنند و از اینکه به سمت یک هدف و کار از پیش تعیین شده هل داده شوند، مقاومت می کنند. یک فرد از این گروه، مدت های طولانی با یک موقعیت کلنجار می رود در حالی که همچنان تلاش می کند تصمییم بگیرد. در هنگامی که جمع تصمیمی می گیرد،این افراد موافق به نظر می رسند، اما درون خود می گویند: ' آیا من موافقم یا مخالف؟ '، دوست دارم در این جمع بمانم یا دوست دارم بروم.' لیست افکار وسواسی آنها، پایان ناپذیر است. توجهشان مرتبا بین جنبه های مختلف یک سوال عقب و جلو می رود. تصمیم گرفتن برای آنها معنای تمام کردن، رفتن، تغییر دادن و حرکت کردن می دهد و همه اینها ترس از جدایی را ایجاد می کنند. تصمیم این تیپ، نگرفتن تصمیم است و تصمیم گیری به کندی صورت می گیرد. اگر آنها را برای تصمیم گیری تحت فشار قرار دهند، به شکلی انفعالی شرایط را کنترل خواهند کرد. یعنی با کند کار کردن، انتظار کشیدن، جواب ندادن، به امید برطرف شدن مشکل هستند. در روابط صمیمی (همسری)، علایق همسرشان را مقدم برعلایق خود قرار می دهند و همسر نقطه تصمیم گیری وی می شود. و چنانچه تصمیمی بگیرند که نتایج بدی به همراه داشته باشد، خود را سرزنش می کنند. اگر موقعیت، واضح و روشن باشد، رهبران خوبی هستند، اما اگر رهبری مستلزم تصمیم گیری مداوم باشد احساس راحتی نمی کنند. آنها خواستار پیش بینی پذیری و مراحل مشخص کار هستند.
یکی از تئوریهای جالب در زمینه شخصیت شناسی میباشد که هنوز در ایران و بین اساتید و روانشناسان متخصص چندان شناخته شده نمیباشد. این تئوری در ابتدا توسط جورجیوف دانشمند و عارف بزرگ روسی مطرح و بعدها توسط روانشناسان وارد حوزه روانشناسی شده است و پژوهشهای زیادی روی ابعاد گوناگون آن صورت گرفته است و در حال حاضر از جایگاه ویژه ای در جهان برخوردار است. این تئوری در واقع ترکیبی از عرفان شرقی و روانشناسی مدرن است. هدف جورجیوف از تحقیق در این زمینه شناخت ابعاد شخصیت انسان و ارائه راهکار برای رشد و خود آگاهی بیشتر انسان بوده است. جورجیوف بر این باور بود که اگر انسانها خود را به درستی نشناسند، قادر به کمک به خود و نیز به دیگران نخواهند بود. او انسانها را به ۹ تیپ شخصیتی تقسیم می کند که هر تیپ دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود می باشد . در زیر این ۹ تیپ شخصیتی به تفکیک مشخص شده و نقاط قوت و ضعف و همچنین راهکار پیشنهادی برای روبرو شدن با این افراد آورده شده است
در اناگرام افراد به نُه تیپ شخصیتی اصلی تقسیم می شوند هر تیپ علایق، نیازها، ترس ها و هیجانهای خاص خودش را دارد با شناخت تیپ شخصیتی افراد می توانیم پیش بینی کنیم که او دنیا را چطور می بیند، در مواقع فشارهای عصبی چگونه عمل می کند، در فضای امن چگونه رفتار می کند، در ارتباطاتش چگونه است و چه نقاط ضعف و قوتی دارد؟
اتصال علم اناگرام با علوم کهن انسان شناسی جامع شرق، از جمله بهره گیری این علم با رشد روحانی فرد از دیدگاه عارفان علوم دینی، نقش و پایه های علمی این دانش را غنی تر کرده است. در علم اناگرام با توجه به تقسم بندی دقیق شخصیت ها و مجموعه منظمی از ضعفها و تواناییها بر این اساس که در کدام تیپ قرار گرفته اید شما را کاملا با خود و تمام مهارت های شخصیتی خود آشنا می کند که بدین وسیله براحتی می توانید با شناختی که دارید راه و روش کاری، احساسی و انطباق با افراد مورد نظر خود را تنظیم کنید و مهمترین مساله خود را که همان هدف است طرح ریزی کنید. می دانید مشکل بیشتر آدم ها در تعیین هدف و علت عدم موفقیت آدم ها در همین نقطه است. لذا شناخت خود، مهمترین عامل مهارت های ارتباطی و فکری شما می باشد پس به جای اینکه همیشه در این بین بمانید که چرا آدم ها را از خود انقدر دور می کنید یا چرا آزار روحی و فکری شما در برخورد با مسائل زیاد است و چرا در کارهایتان موفق نیستید و چرا شغلی که انتخاب کردید به هیچ وجه دوست ندارید یا چرا در برخورد با کارتان بی انگیزه هستید یا چرا با همسرتان رابطه صحیحی ندارید همین مسئله است و اینجاست که متوجه می شوید اکثر مشکلات از عدم شناخت مجموعه ای از خود است، تکرار می کنم عدم شناخت مجموعه ای است. می توان گفت تنها علمی که توانسته به طور دقیق و کاربردی به ابعاد وجودی شما بپردازد علم اناگرام است. در این مجال مختصر، به معرفی کوتاهی از ابعاد و ویژگی های تیپ های نه گانه می پردازیم.